Manuel Camino: “Qualsevol soci pot venir al club i jo li explico com estan els números”

22.05.2014 13:16

Barcelona (T.Martínez) Després de publicar la primera meitat de l’entrevista i coneguda la continuïtat de Martí Cifuentes a la banqueta del Narcís Sala, publiquem la segona part de l’entrevista del passat diumenge a Manuel Camino, president de la UE Sant Andreu.

Per què el pressupost no es dóna a conèixer, que no es publica al web del club? Es pot anunciar públicament el pressupost que gestiona el Sant Andreu de cara a la propera temporada?

No, perquè no hem de donar dades a la resta de clubs. El nostre pressupost és baix, escàs. Som l’únic club que no té cap subvenció i hem de mirar solucions alternatives. Aspirem a poder-lo variar en funció de la publicitat i el número de socis per reforçar-nos, en tot cas, al mercat d’hivern. Fer el pressupost del Sant Andreu és fàcil: agafar ingressos, agafar despeses i mirar el que pots fer. Segurament no tindríem un pressupost ni de Tercera. La gent ha de ser una mica raonable, ha de donar més suport. Quan et veuen malament et donen pals pel carrer. Hem de ser una pinya i hem de pensar tots en positiu. Hem de venir més al camp. Sense ells no hi hauria futbol. Som un club humil, però som el Sant Andreu i la gent vol jugar al Sant Andreu. Té una història, no és un club qualsevol i ho hem d’aprofitar.

La base d’ingressos són socis, entrades i futbol base. Què pot fer el club per trobar noves vies d’ingressos? Es pretén fer una campanya de captació de socis com la de l’any passat?

Hem d’intentar-ho tot. Des de captar socis fins a captar més publicitat, que ho hem fet bé aquest any. Però no ens podem conformar. Hem d’intentar duplicar, com a mínim, la publicitat. Els recursos no ens venen a buscar, sinó que ens els treuen. No esperem ajudes.

Això és molt diferent a comentaris de fa un any, quan es parlava de patrocinadors o gires a l’estranger, com el cas de la Xina. Ha canviat molt el panorama.

Ha canviat molt. Vam intentar el tema de la gira, però no va poder ser. Els xinesos van a un ritme diferent al nostre, tot i que estan col·laborant amb nosaltres. Ens adaptarem. Alguna cosa farem.

L’acord és de col·laboració, però no acaba de ser un patrocini.

Es va firmar una associació. El moment és dolent, sigui per a espanyols, catalans o xinesos. La idea era una cooperació més ràpida i després no ha pogut ser. El tema no està mort. No esperem ara mateix fer cap gira, però tampoc es descarta que en un futur es pugui realitzar.

Entén que l’aficionat pugui estar desconcertat pels missatges tan optimistes que es llencen? Que s’avanci molt i que no s’acabi de tancar res?

I nosaltres també, que ho intentem i se’ns trunca. Això significa que ho hem intentat i és la nostra obligació. Després poden sortir o no. He descobert que al futbol és millor no dir res, fer les coses i després dir-les que dir el que estàs fent perquè la gent està cansada que li expliquin coses que després no surten. En particular, he perdut molt temps treballant molts temes que finalment no han sortit.

Parlava de fitxar o no jugadors. Els pagaments dels jugadors de la primera plantilla estan al dia?

Ara mateix, sí.

Això significa que en algun moment de la temporada no han estat?

Hi ha hagut alguns endarreriments, sí.

Endarreriments de quant?

No crec que això tingui cap interès per a ningú. Sempre ha estat de dies o com a molt d’un mes.

Hi havia el temor que els clubs amb endarreriments en els pagaments estiguessin en risc de descens. Altres problemàtiques de l’any: al futbol base, els entrenadors es van arribar a declarar en vaga. Els pagaments als entrenadors i membres del futbol base també estan al dia?

Estem treballant per a fer una fundació del futbol base, però amb una mica de retard. Crearem el millor futbol base i escola de futbol que hi hagi a Catalunya. És molt, però ho farem. Estem a punt de firmar la fundació per a protegir el futbol formatiu i que el primer equip sigui una referència. La propera temporada ja estarà en marxa.

Això no respon si els pagaments del futbol base estan al dia o no.

Hi ha alguns endarreriments.

En altres sectors del club, més enllà del futbol base, en temes de gestió...

No estem pitjor que altres clubs. Els que estan al dia en tot reben ajudes i nosaltres no les tenim. Fem tot el possible. No crec que una entrevista per a parlar de l’any sigui per a parlar del tema econòmic amb el que estem patint. Estem bastant bé econòmicament pel que podríem estar. Hem hagut de fer esforços molt bèsties, nits sense dormir. Qualsevol soci pot venir al club i jo li explico com estan tots els números. I ens dirà que estem fent miracles.

Veure si el club funciona o no és una preocupació del seguidor, perquè això afecta el potencial esportiu de l’entitat. Si els pagaments estan al dia, això serà un motiu d’atracció dels futbolistes. Sobre la Fundació del futbol base, en quin estat es troba?

Segurament es firmarà en uns quinze dies. Els Estatuts i les bases estan fetes. Falten alguns detalls i aviat començarà a funcionar.

De cara a l’estiu, es planteja remodelar l’estadi?

En breu es tornaran a iniciar les obres, que ja van començar amb el canvi de gespa per a jugar la Copa del Rei i el canvi de la visera de la tribuna. El 27 de maig a les 19:00, al Centre Cívic de Sant Andreu, es parlarà de les obres del Narcís Sala. Són unes obres importants. La primera fase, la que ja hem fet, eren uns 800.000 euros.

A continuació, l'àudio de l'entrevista sencera: