Àngel Pascual: "Les classes obertes ens permeten mostrar el patinatge al barri"

19.11.2014 13:44

Barcelona (P.Mitjans).- El Club Patí Congrés va celebrar diumenge una jornada de classes obertes de patinatge en motiu de les festes de la Sagrera. Una diada que va servir per donar a conèixer a la gent del barri l’hoquei patins i el patinatge, i on petits i grans van poder gaudir sobre rodes de les activitats programades. Parlem amb Àngel Pascual, entrenador i coordinador de l’hoquei base del Congrés, perquè expliqui amb més detall el desenvolupament de la diada de portes obertes, i perquè ens aproximi la feina que fa el club amb els esportistes més menuts.

En què han consistit les classes dirigides que ha organitzat el Patí Congrés?

Els nens del barri, i també els adults, estaven convidats a venir a les instal·lacions del Congrés per gaudir d’un matí de patinatge amb els diversos monitors i entrenadors del club. Els patins i el material per practicar l’hoquei els prestàvem nosaltres o bé els podia portar cadascú de casa. La principal intenció era passar un matí agradable i aprendre les qüestions bàsiques per començar a patinar.

Quina valoració en fa el club de la jornada?

Una valoració positiva ja que hem pogut gaudir d’un bon dia de patinatge. A nivell de programació però, ens hem solapat amb altres activitats de la Festa Major de la Sagrera, com ara la cercavila, que també tenien molt reclam per als nens petits i potser en unes altres circumstàncies haguéssim atret més participants. Tot i així, estem contents perquè ha vingut molta gent del propi club. Quan fas activitats d’aquest tipus, si no serveixen de reclam, són molt útils per a la cohesió social de l’entitat ja que les famílies poden gaudir d’un ambient festiu fugint de la competició setmanal.

Dur a terme activitats per a la gent del barri es tradueix en un augment del nombre de patinadors inscrits al club?

Realitzar activitats de portes obertes permet que la gent del barri ens visualitzi i conegui allò que nosaltres fem. L’hoquei patins i el patinatge són esports que, tot i tenir una tradició força arrelada en el nostre país, són minoritaris. Per tant, qualsevol activitat que ajudi a donar-los a conèixer i a cridar l’atenció a persones que n’hagin sentit a parlar alguna vegada ja és beneficiós. No obstant, a nosaltres – al Patí Congrés – ens interessa dur a terme aquestes activitats més enllà de poder captar nens o nenes per a les dues seccions. El que ens agrada és poder participar de les activitats del barri amb el que nosaltres sabem fer que és ensenyar a patinar i a gaudir de l’esport, més enllà de si després els nens jugaran a hoquei o faran patinatge.

Centrant-se en els nens que ja formen part del Club Patí Congrés, quines serien les xifres d’esportistes que integren l’entitat actualment?

A nivell de l’escola d’hoquei hi ha nens entre els quatre i els vuit anys, és a dir, entre els cursos de P-4 i tercer de primària. Enguany, en aquestes edats tenim uns vints nens inscrits dels quals, una quinzena s’han iniciat entre el mes de setembre i octubre. Per tant, valorem aquest inici de temporada de manera molt satisfactòria ja que a diferència de les anteriors, el gruix de nens a l’escola d’iniciació ha crescut. En referència a la resta d’equips, els darrers anys també hem augmentat en nombre de jugadors en les categories base; el club disposa de dotze formacions d’hoquei formades normalment per sis jugadors i un porter. A més, si li sumem la secció de patinatge artístic estem al voltant d’uns 220-230 esportistes.

Quina són les qüestions que es treballen amb els patinadors més petits?

En primer lloc, cal tenir en compte que l’hoquei sobre patins es tracta d’un esport que necessita un període d’iniciació bastant més llarg que el d’altres esports. Aquells que practiquem l’hoquei ens desplacem sobre una superfície completament aliena al desplaçament natural i per tant, abans de dominar l’estic i la pilota, els nens han d’aprendre a patinar amb una habilitat i una competència suficient per realitzar altres funcions a la vegada. Per aquest motiu, l’aprenentatge del patí s’allarga gairebé un any i mig. Tot i així, també introduïm progressivament el maneig de l’estic i la conducció de la pilota mitjançant jocs i alguns aspectes tècnics perquè els nens comencin a familiaritzar-se amb aquestes eines i perquè és una qüestió que els atrau molt.