Martí Cifuentes: “L’aspecte econòmic mana, però farem un equip competitiu”

27.05.2014 20:53

Barcelona (T.Martínez) El Sant Andreu va anunciar recentment la continuïtat de Martí Cifuentes com a entrenador del club i vam aprofitar el darrer Paraules d’Esport de la temporada per a conversar amb el tècnic quadribarrat. Cifuentes va fer balanç dels primers mesos a la banqueta del Narcís Sala i també de les expectatives posades en la temporada vinent.

No és exactament una renovació, però després de les últimes rodes de premsa la teva continuïtat havia quedat a l’aire. Per què s’ha fet esperar la confirmació oficial?

Nosaltres teníem contracte i en arribar ja vam dir que era un orgull defensar aquest escut i agafar el càrrec de l’equip. Però cada temporada és diferent i volíem seure amb la directiva, veure les intencions i el projecte de cara a la propera temporada. El món del futbol canvia molt i hem estat enllestint petits detalls i petits canvis que volíem introduir. Hem arribat a un acord i s’ha complert la voluntat de les dues parts.

Quina és la valoració dels teus primers mesos a Segona B?

Estem molt contents. Estem molt agraïts. La situació no era crítica, però sí molt complicada perquè la dinàmica de l’equip era molt negativa. L’equip feia molts partits que no guanyava i era difícil treure els partits endavant. Les sensacions no eren gaire positives. A vegades hi ha un petit impuls quan arriba un entrenador nou, però quan vam arribar aquest efecte no es va produir perquè vam començar amb dues derrotes, contra el Llevant a casa i contra l’Elx fora. Per tant, la reacció va ser una mica més difícil. Però penso que amb el treballi el compromís de tothom, dels jugadors i l’ajuda de l’afició, sobretot en els últims partits a casa, ho hem pogut treure. Estem satisfets per haver complert l’objectiu i satisfets perquè la situació no era fàcil. Però hi havia plantilla.

De la plantilla que hi havia, 8 jugadors no continuaran. Són les primeres baixes, però potser no són les úniques.

D’entrada són 8 baixes per raons purament esportives. Creiem que iniciem un canvi d’etapa dins del club i el millor és fer alguns canvis a nivell de plantilla. És probable que en els propers dies n’haguem d’anunciar alguna més. Sigui per raons econòmiques, que algun jugador decideixi no continuar, o perquè no hem arribat a una entesa per seguir. La idea és fer canvis i poder portar gent amb il·lusió i aires renovats al club.

Es tracta de molts jugadors que en el tram final no havien tingut gaire oportunitats o no havien comptat tant, sobretot en el cas de Quim Araujo o Mouriño.

Sí. S’ha parlat molt d’aquests dos jugadors, però són futbolistes molt vàlids. Tant el que ha fet el Quim en els tres anys que ha vestit la samarreta del Sant Andreu com el que ha fet en Mouriño aquesta temporada se’ls ha d’agrair. No tinc cap pega que recriminar-los ni cap queixa respecte el seu rendiment. Però vam començar amb una dinàmica on vam comptar força amb ells i en el moment en què vam canviar algunes peces, i que potser a ells els va tocar, doncs els resultats van millorar. Però també a Josu, Albarrán, Dídac, que ha estat molt de temps defensant el club, se’ls ha d’agrair el que han fet per aquesta samarreta.

Ara hi ha 7 fitxes lliures. Quin és el perfil de futbolista que arribarà a Sant Andreu? El pressupost no serà gaire elevat i potser tocarà mirar cap a Tercera.

Crec que és important saber-ho combinar. Nosaltres coneixem molt bé la Tercera perquè vam començar la temporada a Rubí i és una categoria que dominem, però també coneixem la Segona B. Cal saber aprofitar les oportunitats que t’ofereix Tercera quan hi ha jugadors que estem segurs que tenen el nivell per competir a Segona B amb l’extra de la motivació per l’oportunitat que suposa per ells. Però cal saber-ho combinar amb jugadors amb més experiència a la categoria i que ja han passat per altres equips del grup català o d’altres grups. L’aspecte econòmic manarà una mica, perquè els ajustos són importants, però farem un equip competitiu.

Una altra preocupació de l’afició pot ser la gent de la casa. Als últims temps qui ha tingut més protagonisme és Víctor, que ha anat entrant, o Manu, el porter del juvenil. S’està valorant la possibilitat de pujar algú més al primer equip?

Nosaltres som uns entrenadors que creiem molt en la joventut i en la cantera. El Sant Andreu porta molts anys treballant a un bon nivell i la prova és que el Juvenil A ha estat a Divisió d’Honor i la resta d’equips del club competeixen a bones categories. Per tant, en aquest aspecte confiem en la gent de la casa com el cas de Víctor o Jilmar. Potser no han tingut la participació que ens hauria agradat, sobretot al final, però enteníem que la situació de l’equip no era la convenient per la seva evolució. Però són jugadors amb els quals ens agradaria comptar. És positiu el sentiment que tenen cap al club i saber-lo aprofitar. I donar oportunitats a la cantera, que és el seu objectiu: nodrir el primer equip amb jugadors.

Hi ha un altre aspecte nou aquesta temporada: els càstings del 9 al 13 de juny amb futbolistes que vindran a provar. Hi ha grans esperances al cos tècnic que aparegui algun jugador vàlid?

És una iniciativa que han fet altres clubs com l’Espanyol, Palamós o Llagostera. Amb més o menys èxit, però ha funcionat. És una proposta més a nivell de club, però mai ho sabem, potser apareix algun jugador de bon nivell. Però no podem esperar formar la plantilla a partir d’una iniciativa així perquè no seria coherent. És una convocatòria per a futbolistes joves, també en edat juvenil, i entenem que el perfil de jugador potser ens sorprèn. Si és interessant ho estudiarem i ho aprofitarem.

Pensant en la propera temporada, com s’enfoca des del club? Quin és l’objectiu de cara a la temporada 2014-15?

L’important és assolir l’equilibri. Sabem que el Sant Andreu és una entitat important a nivell català, fins i tot de país, i sabem que els objectius de l’afició són ambiciosos. Però ens hem d’adaptar a la realitat del club que malauradament a nivell econòmic, que és el que marca els objectius, no és el d’altres temporades. L’objectiu ha de ser anar partit a partit, assolir els 42-45 punts que assegurin aquest objectiu i a partir d’aquí treballar amb molta il·lusió. Amb la unió, si aconseguim fer un equip competitiu que cregui en les seves possibilitats i una afició que ens recolzi i tots anem de la mà es poden aconseguir grans coses. Cada any, a qualsevol categoria, hi ha equips que a priori per pressupost no han d’estar a la zona mitja o alta però ho acaben aconseguint per esforç, perquè demostren que és un esport col·lectiu. Però hem de ser realistes i possiblement serem un dels equips amb menys pressupost de la categoria.

Aquest referent podria ser el Rubí a Tercera, que justament era d’on venies: un pressupost molt modest i humil que poc a poc va anar competint i es va quedar molt a prop del play-off d’ascens.

Sí, a Segona B també hem vist el cas de l’Atlètic Balears, que comptava amb un pressupost més modest que altres equips que han acabat en play-off o per darrere seu. És el mirall en què ens hem de fixar, però no és fàcil perquè s’ha de treballar molt. Però treballarem per intentar il·lusionar l’afició perquè crec que aquest club té molt de potencial.

Ara que podràs fer una plantilla més al teu gust, amb una confecció pròpia, veurem un estil una mica diferent?

Sí, és probable. Estem treballant amb el cos tècnic per desenvolupar un model de joc d’acord amb els jugadors que volem portar. Hem de veure com queda la confecció de la plantilla, quins seran els fitxatges, però és probable que a nivell de joc veiem canvis. En arribar ens havíem d’adaptar a la plantilla que teníem, que és el deure de tot entrenador. Però amb el fet de poder treballar, com a Rubí l’any passat, i formar nosaltres la plantilla esperem veure un estil de joc més atractiu. Aquest any la junta directiva ens ha recolzat i ens ha donat tota la llibertat del món per confeccionar la plantilla al nostre gust. No és fàcil veure partits molt oberts a Segona B, però sí un equip que vagi a buscar els partits. Treballarem en aquesta direcció.