Esnáider, del club de primera

03.03.2012 13:23

 

Diumenge visita el Narcís Sala Juan Eduardo Esnáider. L’entrenador del Saragossa B no podrà seure a la banqueta perquè arrossega la sanció del partit contra el Gandia. A la primera volta l’argentí tampoc va poder ser a peu de gespa a causa d’una sanció de tres partits. Així doncs, Piti Belmonte no podrà encaixar la mà d’un dels místers del grup III de 2a B amb un passat més gloriós com a jugador.

Esnáider va ser un dels jugadors més cobejats de la primera divisió espanyola i també va provar sort a Itàlia amb la Juventus, on va passar amb més pena que glòria. No va tenir gaire sort al Madrid, on va guanyar una copa, però va deixar bon record a l’Espanyol i a l’Atlético i va triomfar al Saragossa en tres etapes. “Gardel”, com el coneixien a la Romareda va guanyar dues copes del rei amb els aragonesos i també la Recopa d’Europa de 1995, anotant un gol en la final contra l’Arsenal.

Esnáider celebrant un dels molts gols que va marcar amb el Saragossa

No és l’únic entrenador del grup III que ha jugat una final de la ja desapareguda Recopa d’Europa. Qui també va guanyar-la, i abans que Esnáider, va ser Miquel Soler, campió el 1989 amb el FC Barcelona. “El Nano”, actualment entrenador del RCD Mallorca B va ser un autèntic rodamón de la primera divisió, on va militar a les files del Barça, l’Espanyol, Madrid, Atlético, Sevilla i Saragossa. De fet, Soler és el cinquè jugador que més partits ha disputat a la Lliga. El d’Hostalets d’en Bas té a més dues lligues, dues copes i una Supercopa d’Europa. A això cal sumar-hi una participació a la Champions League, l’únic cop que el Mallorca la va disputar, la temporada 2001/2002. Amb la selecció espanyola va jugar 9 partits oficials i va jugar l’Eurocopa 88 a Alemanya. Un palmarès envejable per un jugador que enguany ha començat el reciclatge com a entrenador a la banqueta de Son Bibiloni.

Equip titular dle Mallorca a la final de la Recopa 1995.  El primer a dalt a l'esquerra, Siviero. El tercer de baix començant per l'esquerra, Soler.

Una de les derrotes més recordades de Soler també està relacionada amb la Recopa. Concretament va ser l’última final de la història de la competició, quan el Mallorca va perdre 2-1 contra la Lazio. Aleshores “El Nano” compartia vestidor amb el que acabaria sent un altre entrenador del grup III, l’ara míster de l’Atlético Baleares Gustavo Siviero. L’argentí va debutar al Mallorca amb la victòria a la Supercopa d’Espanya 98/99 contra el Barça, el primer títol de la història del club. Després de ser una referència al Lluís Sitjar, “El Pájaro” va volar al Carlos Belmonte, on va ser una peça clau de l’ascens dels manxecs a primera. Per Siviero, Héctor Cúper sempre ha estat un referent. Va començar formant part del seu staff  tècnic al Mallorca i des del 2010 està al capdavant de l’Atlético Baleares, que aquest any està dissenyat per pujar a 2aA.

 

A casa nostra, també

Dels entrenadors dels equips catalans, Jordi Vinyals (L’Hospitalet) és qui té una experiència més llarga a primera. Després de debutar amb el Barça i veure que no disposaria de gaires minuts al Camp Nou va decidir emigrar i va trobar sort a l’Oviedo i al Betis. Un altre que també acumula experiències a Primera és  Nino Lerma (Dènia), que va viure cinc ascensos a Primera i va jugar-hi sis temporades a les files d’Espanyol, Tenerife, Celta, Mallorca i Rayo.

Per últim cal mencionar el cas de Santi Castillejo, entrenador del Reus. El navarrès és un històric de la 2aB, però va disposar de l’oportunitat de debutar a Primera amb l’Osasuna. El descens dels “rojillos” el va destinar a la 2aA, a Numància i Castelló i Nàstic. Amb el club grana també va viure la 2a B, on va acabar sent un referent a nivell estatal. De fet, Castillejo és el màxim golejador de la història de la categoria d’argent amb 184 dianes.

Malgrat el passat de tots aquests entrenadors al màxim nivell, tots ells ara viuen la realitat de la 2a B, amb objectius ben diferents. Siviero busca un ascens gairebé obligat, Vinyals té el play-off entre cella i cella, objectiu que persegueix Soler i que Castillejo veu com s’allunya. A l’altra banda trobem Lerma, a la part baixa però sense patiments i Esnáider, que de tots ells és qui té més difícil continuar a 2aB l’any que ve, a no ser que canviïn molt les coses.

 

https://www.youtube.com/watch?v=1xI-cahReYw Hat trick de Castillejo contra  elCadis. Playoff 2aA 2000/2001

 

https://www.youtube.com/watch?v=BySHjhoyHcI&feature=fvst Gol d'Esnáider a la final de la Recopa 1995.

 

https://www.youtube.com/watch?v=U_n3i3xLQY0 Gol de Vinyals: Oviedo 2 Castelló 1 89-90