Vall i Zamorano, protagonistes del 2014

01.01.2015 13:49

Barcelona (Ò.Dorado).- El 2014 ha estat un any ple d’èxits pels nedadors del Club Natació Sant Andreu. Una temporada farcida de competicions, on els representants del club ha demostrat el seu potencial. Tot i així, hi ha dos noms propis del curs a destacar: Jèssica Vall i Àfrica Zamorano. Present i futur de la natació que s’espera mantinguin el bon nivell ofert durant el 2014.

L’any va començar amb el Sant Andreu com a campió de l’Open Catalunya, per davant de Sabadell i del Mediterrani. Jèssica Vall, Juanmi Rando i la jove Àfrica Zamorano van ser els que més metalls van col·leccionar. Jan Giralt, Marta González i Sandra Gracia van aconseguir la resta de medalles pel club andreuenc a Terrassa.

Durant el mes d’ abril es va celebrar l’Open de natació a Palma de Mallorca. Vall, Zamorano i Melquíades Álvarez van assolir els registres mínims per tal de garantir la seva participació en el campionat europeu que es disputaria a Berlín durant el mes d’agost.

La Pere Serrat va acollir la 35a edició del Trofeu Internacional de Barcelona el 14 i 15 de juny, un torneig on van participar més de 900 nedadors de tot el món i en el qual Jèssica Vall va ser una vegada més, la més destacada: plata a la final dels 50, 100 i 200 metres braça.

Àfrica Zamorano, per la seva banda, ha estat un dels noms propis de l’esport català en aquest 2014. La catalana va disputar l’Europeu Júnior el mes de juliol i va brillar amb llum pròpia a la ciutat holandesa de Dordrecht. Va ser una de les grans estrelles. Or als 400 metres estils i als 200 estils, plata en els 200 esquena i un bronze, de conjunt a la prova de 4x200 lliures juntament amb Sandra Pallarés, Elisa Sánchez i Laura Rodríguez.

El club andreuenc va ser tercer al campionat d’Espanya de natació disputat a les Picornell, el mes de juliol. Vall es va emportar l’or als 50 i als 100 metres braça, mentre que Juanmi Rando va ser bronze en els 100 metres esquena. Per altra banda, Erika Villaécija va guanyar la medalla de bronze en els 800 lliures i la de plata als 400 lliures. En els 200 papallona masculins, Marc Calzada va aconseguir la plata. Zamorano es va penjar l’or als 50 metres lliures, als 100 i 200 esquena. Per últim, Arnau Rovira va ser or als 400 lliures.

Els èxits també van arribar col·lectivament. D’ una banda, el conjunt femení es va penjar l’or en els 4x100 i els 4x200 lliures. D’altra banda, l’equip masculí va sumar el bronze als 4x200 lliures masculins.

Una de les notícies de l’any ha estat la medalla de bronze de Vall a la prova dels 200 metres braça en els Europeus de Natació de Berlín. Sens dubte, ha estat la més important que va aconseguir la darrera temporada.

Zamorano va ser escollida per participar en els Jocs Olímpics de la Joventut que es van celebrar a Xina del 16 al 28 d’Agost, on es va penjar el bronce als 200 esquena.

Jordi Martínez Quintanilla, nedador màster del CNSA, va assolir la medalla de bronze als 200 metres braça al campionat del món de natació màster que es va disputar a l’ agost, a la ciutat de Montreal. El català va aturar el cronòmetre en 2:31.77, fet que va suposar un nou rècord a la categoria a Espanya.

Jèssica Vall va ser convocada pel Mundial de Doha de piscina curta que es va disputar del 3 al 7 de desembre i on va competir en tres disciplines: 50, 100 i 200 metres braça. La sirena andreuenca va aconseguir la millor marca personal, però es va quedar a poques centèsimes de les semifinals a la prova dels 100 metres braça a Doha (1’06’’22). L’andreuenca va tornar amb l’orgull d’haver-hi pogut competir amb les millor i amb l’experiència assolida per a les properes cites.

Zamorano, per la seva banda, va participar en el FINA Youth Program disputat a Doha els dies 2 i 8 de desembre i que va acollir els millors nedadors juvenils del món amb la finalitat de motivar i inspirar als nedadors del futur.

L’última competició del 2014 es va produir a Sabadell, amb la disputa dels campionats d’Espanya. La protagonista va ser Vall amb la consecució de set medalles d’or. Vall va tancar l’any amb un nou rècord nacional a la prova de 200 metres braça en piscina curta (2’20’’57). L’andreuenca Marta González va quedar primera als 50 lliures, amb una marca de 25’’33. Juanmi Rando va guanyar la medalla de plata a la prova dels 100 esquena. A més, tant el femení com el masculí van quedar primers als relleus de 4x50. En l'àmbit de clubs, el Sant Andreu va tancar el campionat en tercera posició.

Zamorano ha acabat l’any de la millor manera possible, i ha estat escollida per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), com l’esportista revelació femenina de 2014 per les dues medalles d’or, una de plata i una de bronze a l’europeu júnior de natació i per la seva projecció esportiva.