Sí que es pot

15.02.2015 18:58

Barcelona (J.R.González).- Un acte de fe. Així es pot definir el final del partit que el Sant Andreu s’ha endut agònicament contra l’Hércules. Fe per demostrar que l’equip està viu i, sobretot, que la salvació és possible. L’equip quadribarrat ha vist como els alacantins empataven en el temps de descompte esgarrant tot el gran treball defensiu completat al llarg dels noranta minuts. En mig de la decepció i la desesperació, però, Víctor ha lluitat una pilota que ha recuperat i que ha acabat significant, gràcies a Nuha i a Alcover, el 2-1 final. Una gran victòria que ha de suposar un punt d’inflexió pel Sant Andreu.

L’Hércules ha sortit com l’equip ferit de zona alta que és, visitant a un rival en zona baixa. Prova d’això ha estat la primera ocasió visitant, a botes de Quero que ha disparat desviat (4’). Davant, però, s’ha vist un Sant Andreu amb molt de caràcter, amb un gran nivell defensiu, i que, enfront un rival que pateix a pilota aturada, ha basat el seu atac en això i en les sortides al contraatac.

La primera ocasió andreuenca ha arribat en un córner tret per Rubén Martínez. Manteca, forçat, ha estat a punt d’anotar el primer gol (8’). Gran partit el que ha completat el davanter en el seu retorn al Narcís Sala, pressionant amb tot i provant una jugada individual que prop ha estat de ser el primer gol (12’).

Tot i això, la pilota ha estat blanc-i-blava. L’equip visitant tocava i tocava buscant l’espai dins la teranyina andreuenca. Però la solidesa defensiva sí ha estat patent, comandada per un excels Juanma Viale, recuperant la forma dels seus millors dies. Així, a l’Hércules només li ha quedat el tir llunyà, com el que ha provat Indiano i que ha acabat amb la pilota marxant per poc sobre la porteria de Morales (21’). Qui sí ha encertat ha estat Calderón, després d’un llançament de cantonada que Manteca ha tocat al primer pal i Chema ha deixat morta. Calderón, amb l’ànima, l’ha ficat a la xarxa (23’).

Bons moments andreuencs, on Manteca ha tingut una ocasió de xilena que no ha pogut empentar amb comoditat (25’). I, poc després, la jugada polèmica del partit. I, novament, amb una decisió arbitral que ha perjudicat el Sant Andreu. Calderón salta dins l'àrea per lluitar una pilota i un defensa visitant que la volia refusar impacte de forma clara en la seva cama, La falta és de llibre, com evidencien les imatges de televisió. L'àrbitre, però, no ha assenyalat el punt de penal. 25 jornades i els quadribarrats segueixen sense saber què és tenir una pena màxima a favor.

Però la pilota seguia sent dels homes de Manolo Herrero. En unes de les seves esfèriques mogudes de banda a banda, ha deixat Mikel Martins sol davant Morales però rematant molt tou (32’). Més clar ha estat un contraatac portat per Calderón, Bruno i Xavi Jiménez. Aquest últim ha superat Chema, però un defensor ha tret sobre la línea. La primera meitat s’ha tancat amb un altre xut llunyà, en aquesta ocasió de Chechu, que s’ha marxat prop de la fusta (41’).

La segona part ha tingut una clara pendent cap al cantó de Morales. Si més no, la defensa ha impedit que les ocasions arribessin i, després, el Sant Andreu ha acumulat ocasions sortint al contraatac. El primer ha estat Llamas, en una incorporació a l’atac (46’). Han estat moments on semblava que podia arribar la sentencia, primer amb Manteca, a qui li ha faltat fons físic per encarar Chema (55’) i, després, amb una rematada de Bruno des del mig del camp que, a l’últim moment, un defensor ha tret sobre la línea de gol (59’). Al córner posterior, ha estat Viale qui ha rematat desviat per molt poc (60’).

Els nervis s’han començat a apoderar de la parròquia del Narcís Sala. Qui perdona l’acaba pagant era el pensament que ressonava a les graderies, però la defensa estava ratllant a un gran nivell. Així, Viale s’ha creuat davant d’un tir de Chechu (62’), que ha provat tovet des de la llunyania minuts després (70’). Tot i això, les internades ràpides andreuenques eren més perilloses, i Làzaro in extremis li ha tret el segon gol del cap a Nuha (76’).

La pressió era cada cop més alta, i els onze homes de Rubén García anaven tirant files cap endarrere. Amb una defensa de tres, cada cop es patia més, i Casares ha provat Morales (82’). Un dels millors visitants, Inidiano (86’) i Fernando (87’) també han avisat.

I finalment, l’ensopegada. Una de les poques pilotes que la defensa no ha pogut treure, ha acabat en una centrada d’Adrià Granell. Esfèrica al segon pal, on Portillo ha tret una rematada de primeres espectacular (91’). Afició i equip enfonsats, davant un Hércules que volia més.

Però ha estat Victor qui ha volgut més. Qui no s’ha conformat. Qui s’ha rebel·lat contra els elements. El canterà ha aprofitat un greu error de Peña, ha recuperat la pilota, l’ah posat rasa a l’àrea on Nuha, encimat per un defensa, l’ha deixat per l’entrada d’Alcover. El calvet del Sant Andreu, tot sol, no ha perdonat. Eufòria local. Entrenadors a la gesta estirats. Llàgrimes als ulls de Morales. I un final del partit que ha portat l’eufòria i que fa concebre als aficionats esperances d’un canvi de dinàmica. Per ara, l’equip ha donat un pas cap a la salvació. Ja no està en descens directe. Ara ocupa la plaça de promoció per la permanència. La zona segura és a quatre punts que, fa uns dies semblaven un món. Ara, coses d’un gol descompte, no sembla tant llunyana.

Fitxa tècnica

Camp: Narcís Sala. 1.100 espectadors.

Sant Andreu: Morales, Llamas, Rubén, Manu Viale, Carroza, Ibon, Bruno, Alcover, Manteca (Víctor, 56’), Xavi Jiménez (Azparren, 80’) i Calderón (Nuha, 67’)

Hércules: Chema, Rafa, Peña, Atienza, Lázaro (Casares, 76’), Indiano, Chechu, Mikel (Fernando, 56’), Portillo, Miñano i Quero (Adrià Granell, 67’).

Àrbitre: Pedro Muñoz Piedra (madrileny). T.G.: Ibon / Indiano.

Gols: 1-0, Calderón (23’). 1-1, Portillo (91’). 2-1, Alcover (94’).