Marcos Martins: “Tractem el Sant Andreu com un club de Primera”

23.09.2014 15:38

Barcelona (T.Martínez). -Des del dia 15 de setembre, el Sant Andreu té nou president. Es tracta de Marcos Martins, que després que Dinorah Santa Ana es fes amb la majoria de les accions del club ha rellevat Manuel Camino a la presidència de l’entitat. Ràdio Trinitat Vella va tenir l’oportunitat d’entrevistar-lo pocs dies després que es confirmés oficialment al càrrec.

Quina valoració fa de les primeres jornades de campionat?

És una llàstima perdre l’últim duel, però per mi el partit contra l’Atlètic Balears és el millor que ha jugat el Sant Andreu en les primeres cinc jornades. Hi ha hagut algun error de l’àrbitre, com el gol que entra que fins i tot ha reconegut l’entrenador rival. També vam tenir problemes similars contra l’Hospitalet amb les targetes de Nuha, que no va poder jugar contra el Badalona i va passar factura. Però nosaltres entenem que no passa res i que cal seguir treballant.

Pels aficionats que encara no el coneguin, quina és la trajectòria de Marcos Martins i com ha arribat a la presidència del Sant Andreu?

Jo tenia una empresa a Brasil amb un soci i després vaig venir a Barcelona, farà uns nou anys. Aquí vaig continuar al sector del futbol, i als dos últims anys he treballat a l’empresa de Dinorah Santa Ana. Amb ella havíem parlat de la possibilitat d’agafar un club, era un projecte que sempre havia tingut. He escollit sortir de l’empresa i després ha vingut l’oportunitat de ser president del Sant Andreu. Estic molt content per la confiança de Dinorah en mi.

Què coneixia del Sant Andreu?

Porto nou anys a Barcelona i sempre ha estat un club històric. De Barcelona coneixia el Barça, l’Espanyol, el Sant Andreu i l’Europa.

Després de tants anys al país, per tant, coneixia la situació del futbol espanyol en les categories que es troben per sota de la Segona Divisió. Quina opinió té sobre la Segona B?

És una llàstima que un club amb la història del Sant Andreu es trobi a la categoria on està. Per mi és un dels tres millors equips de Barcelona, només per darrere de FC Barcelona i Espanyol. No em queixo de si hi ha filials o de la composició dels grups. Ens toca jugar a la Segona B i cal treballar. Treballem amb molt respecte i som molt professionals. Actuem com si fos un club de Segona o fins i tot de Primera. No tenim els mateixos recursos, però la política de treball és la mateixa.

Quin és el seu objectiu pel Sant Andreu a mitjà termini?

El futbol no és un sector nou per nosaltres i pretenem tractar el Sant Andreu com un club de Primera o de Segona. Com a mínim volem arribar a la Segona A.

Entén els dubtes de l’afició envers l’arribada d’accionariat estranger?

Per suposat. Comprenc l’afició, però tot i ser estrangers vivim aquí i fem vida a Catalunya. No tenim la intenció d’agafar el club ara i marxar passats dos o tres anys perquè la quantitat invertida és molt important. Ara no pensem en la part econòmica.

A llarg termini un dels plans importants hauria de ser el futbol base. Hi ha algun projecte especialment destinat a reforçar la pedrera del Sant Andreu?

És el projecte d’un club professional. Per exemple, començar a treballar amb els nens de quatre anys. Després cal reforçar les categories cadet, juvenil, etc. De cara a properes temporades volem valorar la possibilitat de crear un filial, però encara no és segur perquè estem a Segona B. Però si pugem a Segona A ho plantejarem. Ens agradaria que en el futur, en algun moment que encara no podem concretar, el primer equip estigui basat en un 50% per futbolistes formats al club.

Com queden les idees (futbol base externalitzat a través d’una fundació, projecte a França, etc.) que estaven a l’aire amb el canvi de directiva?

No es farà. El tema de l’associació no és un projecte nostre, sinó de la directiva anterior.

Un altre sector és el futbol femení, amb un equip a Segona. Es reforçarà i professionalitzarà aquest apartat de la mateixa manera que succeirà amb el futbol base?

Volem millorar el futbol femení i sabem que si millorem el primer equip femení millorarà la captació dels equips de menor edat. Creiem que és molt important que les noies d'aquí no marxin a altres clubs, que estiguin amb nosaltres.

S’ha plantejat la possibilitat de potenciar primer el futbol femení per generar més repercussió en el club en no haver tanta competència pels ascensos?

Ara mateix estem molt enfocats al primer equip i la base en general. Li hem donat més prioritat al primer equip masculí i passat un temps sí que ens centrarem una mica més en el femení.

A nivell financer, arriben Dinorah i vostè i apareix un deute de set milions. S’esperava trobar-se un deute de tal magnitud?

No vull opinar gaire en l’aspecte econòmic, perquè hem tingut poc temps per fitxar els futbolistes que teníem i formar un equip competitiu. Em centro moltíssim en l’àrea esportiva mentre la part financera queda per Dinorah.

Per acabar d’auditar els comptes i trobar solucions per buscar noves vies d’ingressos, com patrocinadors, encara fa falta més temps?

Exacte. La informació que jo tinc és la mateixa que la dels accionistes. Des de l’any 2009 no es presenten els comptes i llavors l’auditoria trigarà més del que esperàvem.

Es planteja presentar alguna acció respecte la directiva anterior en aquesta línia?

No ho sé. Això queda per Dinorah Santa Ana.

A continuació pots escoltar l’entrevista sencera: