L’any dels quatre entrenadors

25.12.2014 18:43

Barcelona (T.Martínez).- Si el 2013 havia estat un any positiu pel Sant Andreu, amb el triomf a la Copa Federació i el premi de jugar la Copa contra l’Atlético, 2014 ha estat força més complicat pels quadribarrats. Han estat 12 mesos agitats en els quals han passat 4 entrenadors per la banqueta andreuenca i fins i tot el club ha canviat de mans.

Patxi Salinas

Patxi Salinas arriba qüestionat a l’inici d’any. Després d’un inici de temporada molt bo, el Sant Andreu es va desinflant i l’eufòria de la Copa li acaba passant factura. Els andreuencs no guanyen cap partit al mes de desembre i l’inici de 2014 és prou complicat, amb dos empats contra Alcoyano i Olot que no aixequen els ànims de l’equip.

Després arriba una victòria balsàmica contra el Badalona de Piti, però uns dies més tard arriba un doble cop duríssim pels interessos quadribarrats. El Sant Andreu perd al Narcís Sala contra un rival directe com l’Ontinyent, en un partit posposat al desembre per la Copa del Rei. Perd 2-3 i aquell dia es dóna a conèixer que Francis Ferrón no continuarà a l’equip.

Els andreuencs es queden sense el seu màxim golejador i les coses van a pitjor. Empat afortunat contra el Nàstic, nova punxada a casa contra el Reus i derrota al camp del Llagostera. En aquest petit estadi acaba l’etapa de Patxi Salinas davant el Sant Andreu. El tècnic basc només va poder sumar 6 punts dels primers 21 disputats al 2014. Un 28,6 %. Una ratxa acumulada de 8/33 punts és la que acaba amb la paciència de Manuel Camino.

Martí Cifuentes

El jove entrenador del Rubí, Martí Cifuentes, és l’escollit per Juan Carlos Campos. En una roda de premsa de presentació que se celebra un dijous, Camino admet l’error que va suposar contractar Patxi Salinas i assegura que no tornarà a interferir en la direcció esportiva de l’equip. Cifuentes arriba tres dies abans que el Sant Andreu rebi un rival directe com el Llevant B. I debuta amb derrota.

No és fins el tercer partit amb Cifuentes a la banqueta que el Sant Andreu aconsegueix puntar. No només puntua, sinó que guanya davant el Villarreal B amb un gol de Guzman al descompte. No obstant això, el Sant Andreu continua sent un equip irregular que no aconsegueix guanyar fora de casa. L’equip torna entrar en un moment delicat quan perd contra el Constància, en el darrer partit de Mouriño i Quim Araujo amb la samarreta quadribarrada, ja que no tornen a jugar després de la desfeta a les Illes Balears.

Després, però, Martí Cifuentes troba el seu onze tipus i l’equip reacciona amb una bona ratxa. El Sant Andreu suma 10 punts de 12 possibles entre les jornades 34 i 37 que el permeten certificar la permanència abans d’hora, ja que juga el penúltim partit contra l’Olímpic de Xàtiva ja com a equip de Segona B. Això és possible gràcies a la primera victòria a domicili aconseguida uns dies abans a Ontinyent. L’equip té l’honor de tancar la temporada del Calderón a Mestalla, en un partit en què perd contra el filial del València per 2-1. El balanç de Cifuentes és de 17 punts de 39 possibles. Un 43,59%.

L’etapa de Martí Cifuentes, però, es tanca abans d’hora. Després de renovar la seva vinculació amb el club i començar a treballar en una nova plantilla, el Sant Andreu canvia de mans. Camino ven les seves accions a Dinorah Santa Ana. Amb el canvi de direcció, Piti Belmonte torna al Sant Andreu i Martí Cifuentes es desvincula de l’entitat quadribarrada tot i tenir una plantilla pràcticament tancada mitjan juliol. A nivell institucional, apareix un deute de fins 7 milions d’euros i els comptes de l’entitat no acaben de ser clars. Marcos Martins, a més, es converteix en el nou president.

Pere Belmonte

La pretemporada és agitada i més complicada que de costum, ja que el Sant Andreu no té davanters i està confeccionant la nova plantilla a corre-cuita. Belmonte, però, ja coneix la institució i l’afició, cosa que suposa un avantatge respecte altres alternatives a la banqueta. L’inici d’any, a més, és positiu. El Sant Andreu guanya el Torneig dels Històrics a la pretemporada i comença imposant-se a Nàstic de Tarragona (com a visitant) i Villarreal B.

Però l’equip comença a punxar a casa. Perd contra l'Atlético Baleares, es deixa punts a Badalona i Alacant davant l’Hércules i la dinàmica es converteix en imprevisible. El Sant Andreu és capaç de guanyar a Alcoi, però també de punxar de forma consecutiva al Narcís Sala contra Lleida i Reus. S’ajunten lesions i molts problemes a la davantera. Nuha ja no està tan encertat com a l’inici de temporada, Bruno Vinicius no veu porteria amb facilitat i l’efectivitat dels homes de segona línia decau. El Sant Andreu arriba fins els 528 minuts seguits sense marcar, l’afició xiula l’equip en alguns partits a casa i la zona de descens s’apropa de forma perillosa.

Malgrat tot, a les darreres setmanes de l’any el Sant Andreu es converteix en un dels equips més sòlids en defensa. No marca, però tampoc concedeix gols. Encadena 4 partits sense encaixar, cinc sense perdre. Fins que l’Huracán de València guanya al Narcís Sala, en el darrer partit de la segona etapa de Piti Belmonte davant els quadribarrats. Piti Belmonte insisteix en què l’equip fitxarà al mercat d’hivern, però ho haurà de fer sense ell. El tècnic andreuenc és destituït 24 hores després de la derrota contra Huracán i marxa del Sant Andreu amb un balanç de 20 punts sobre 51, un 39,22% de la puntuació possible. Força per sobre de Patxi, però per sota de Cifuentes.

Rubén García

L’entrenador del Juvenil es fa càrrec del primer equip del Sant Andreu. No ho fa de forma provisional, sinó que el club anuncia que és l’escollit per dirigir els quadribarrats fins a final de temporada. Rubén García té 26 anys, fa 12 mesos dirigia al Cadet i va donar el salt al Juvenil per intentar evitar el descens de la Divisió d’Honor. Ara el seu objectiu és evitar un altre descens, el del club a Tercera. El grup III està molt ajustat a la zona baixa, però el Sant Andreu encara no trepitja la zona d’alerta màxima. El seu debut, a Xàtiva, es decideix amb un gol de penal al minut 90 que deixa sense puntuar a un Sant Andreu en què debuten fins a 3 juvenils: Jordi Méndez, Oriol Fernández i Joel Armengol. Amb la derrota, els andreuencs tanquen l’any en la zona de promoció per la permanència.