El trencaclosques de la nova Segona B

24.06.2014 16:08

Barcelona (G.Pérez).- Com cada temporada, un cop finalitzades les promocions d’ascens arriba el moment de quadrar els grups de Segona B de cara a la nova campanya. Comença el procés de negociacions entre les diferents federacions per mirar de trobar el màxim equilibri possible en una categoria on això acostuma a ser complicat. I el Sant Andreu hi serà a sobre perquè de la decisió que se’n desprengui dependrà en bona part el nivell del grup i el cost dels desplaçaments.

Quadribarrats a banda, vuit equips catalans més competiran a Segona B. És a dir, un total de nou. Un menys que l’any passat. El descens del Prat i l’ascens a Segona A del Llagostera només s’han compensat en part amb l’arribada del Cornellà, que debutarà en la categoria. Tenint en compte que, lògicament, el normal és enquadrat tots els equips al mateix grup, cal trobar onze rivals més.

Sembla força probable, tret que les negociacions entre federacions autonòmiques donin una gran sorpresa, que els valencians tornin a ser companys de viatge. Vuit són els equips d’aquesta comunitat que estaran a Segona B. Hi arriba, des de Segona A, tot un història com l’Hércules –el Sant Andreu tornarà a l’estadi on es va proclamar campió a la temporada 2009-10, el Rico Pérez- i, des de Tercera, hi torna l’Eldenc. Per tant, compensen els descensos de Llevant B i Ontinyent. Així, sumats valencians i catalans, hi hauria 17 equips.

Faltarien tres conjunts per completar el grup i hi ha dues opcions, tot i que cap completa els 20 clubs. Una, els balears. El descens del Constància l’ha compensat el retorn del Mallorca B a Segona B i, per tant, les illes tornen a tenir dos representants –l’Atlètic Balears és l’altre-. L’altra, Aragó, amb Saragossa B i Osca. Sigui quina sigui l’opció escollida –la mallorquina tindria, a priori, més possibilitats-, el grup quedaria orfe. Li faltaria un equip.

I aquest és el segon punt on es poden produir discussions. Les opcions ja s’estan barallant a internet. Sona, per exemple, la possibilitat de l’únic representant canari a la categoria, Las Palmas Atlètic, filial del conjunt grancanari –el cost dels viatges a les illes els assumeix la Federació-. També es parla de l’interès del Cartagena per venir al grup 3, tot i que la separació d’equips de la mateixa comunitat –i a Múrcia n’hi ha tres- no acostuma a ser una solució que agradi gaire els responsables federatius. Una tercera alternativa s’obriria en el cas que fossin els aragonesos els que s’enquadressin amb catalans i valencians: el Logronyès.

En tot cas, la incògnita trigarà dies en desvetllar-se. Primer, cal que la comissió mixta de Segona B acordi una proposta unitària valorant les diferents opcions presentades pels clubs. I, posteriorment, el 24 de juliol, haurà de ser aprovada per l’assemblea de la Federació. Serà llavors quan es coneguin els grups i es pugui realitzar el sorteig del calendari que, això ja se sap, tindrà el seu inici el cap de setmana del 23 i el 24 d’agost, a l’igual que succeeix amb la Primera i la Segona Divisió.

I, clar, totes aquestes especulacions es fan sense tenir encara seguretat que els 80 equips actuals continuaran sent-hi d’aquí a unes setmanes. Perquè, com cada any, hi ha clubs la continuïtat dels quals a la categoria depèn del que pugui succeir amb les denúncies presentades pels jugadors davant l’AFE per impagaments.