El femení descendeix de categoria

24.03.2015 14:47

Barcelona (Redacció).- El que ja es preveia feia setmanes des del club davant la situació del femení quadribarrat s’ha acabat de confirmar aquesta setmana després de la derrota de l’equip per 0 a 2 davant el FCBarcelona. El Sant Andreu femení descendeix de categoria a falta de quatre jornades pel final de la temporada. La distància de 12 punts entre els principals equips situats per sobre s’ha fet excessiva i matemàticament les quadribarrades passen a ser equip de Preferent la propera temporada.

Es tracta d’un fracàs tant a nivell de projecte com de club. L’acomiadament al mes de març de l’any passat de Toni Ocaña, entrenador del primer equip femení, per motius encara desconeguts va ser el primer precedent del que estava arribant al femení. Tot i així, Toni Ocaña, junt amb el seu cos tècnic, sense rebre recompensa a final de mes, va seguir al capdavant de l’equip per ajudar a mantenir la categoria i la situació que aleshores es mereixien. Després d’aconseguir l’objectiu de la permanència i amb l’arribada de la nova directiva, un seguit de canvis van aterrar al Narcís Sala de manera desfavorable.

El fitxatge d’un nou entrenador, Xavi Peris, que venia amb les ganes i la il·lusió d’entrenar un equip nou va ser esvaïda la primera setmana del seu inici amb la descoordinació entre directiva i encarregats del futbol femení. Amb l’obligació per part dels caps de desfer-se de les jugadores que l’any passat havien aconseguit mantenir l’equip a la categoria, Xavi Peris es va trobar gairebé sense equip, amb només quatre jugadores. Un nou equip s’havia de crear. Un cop iniciada la pretemporada i amb la promesa de l’arribada d’un segon entrenador que es dediqués a tasques més extraesportives o de preparació física, Xavi Peris a mes d’octubre, dos mesos després de l’inici, seguia esperant a que aquesta figura arribés a l’equip. Davant d’aquesta situació, l’entrenador d’aleshores va decidir portar a un home de la seva confiança per portar juntament amb ell el timó de l’equip, Sergi Ribera.

Després d’un bon inici de campanya amb dues victòries en els tres primers partits van començar els mals resultats jornada rere jornada. A falta de dues jornades pel Nadal i immersos en la preparació d’un partit clau pel desenvolupament de la lliga, Xavi Peris i Sergi Ribera són destituïts contra tot pronòstic del capdavant de l’equip. Sense entrenador de cara el proper partit, el femení quadribarrat es troba sense cos tècnic i sense suport per part del club. Es suspenen els entrenaments de la setmana i un dia abans del partit, Sergio Martínez i Roberto Merchan, entrenadors d’altres equips del club, es fan amb les regnes del femení per un partit el resultat del qual és un empat.

La següent setmana, encara sense nou entrenador, les noies són dirigides per Sergio i Roberto, qui dediquen esforç i treball per treure endavant la situació. Però un altre problema aterra al club: la directiva ha decidit desfer el segon equip femení a causa de ser el segon equip més deficitari de la institució. El motiu, però, no és del tot creïble quan les jugadores paguen per temporada 400€ més la roba que els proporciona el club valorada en 200€. Més de 15 jugadores es queden sense equip i són repartides algunes d’elles entre el primer equip i el cadet, les altres són acomiadades.

Arribant a l’últim partit abans del Nadal, el femení encaixa una nova derrota a l’últim minut de partit que les condemna a la zona de descens, d'on ja no sortiran. Sense entrenadors, el club decideix que Sergio Martínez i Roberto Merchan es facin càrrec de l’equip amb l’objectiu de mantenir la categoria després de no trobar cap substitut o no fer res per intentar-ho. L’esforç, la dedicació i les ganes dipositades no són suficient per un equip faltat de punts i de victòries que no aconsegueix sumar dues victòries en tota la segona volta són insuficients per mantenir una categoria que es perd al mes d’agost, quan la nova directiva no dona suport al futbol femení.