Xavi Puerto culmina el debut somiat

25.08.2014 00:33

Tarragona (T.Martínez). –Per primer cop des de la temporada 2010-11, el Sant Andreu ha començat la lliga guanyant. Ho ha aconseguit a un dels estadis més complicats de la categoria, a Tarragona, i davant d’un dels principals candidats a ocupar places de promoció d’ascens a final de temporada. Per tant, comença la lliga amb tres punts molt valuosos gràcies al gol de Xavi Puerto poc abans del descans, en una victòria edificada a partir del bon treball defensiu i l’efectivitat a l’àrea contrària.

El Sant Andreu ha començat el partit pressionant força amunt i incomodant la circulació de pilota grana. L’equip local ha patit en diverses jugades davant l’agressivitat andreuenca, que ha provocat diverses pèrdues a prop de l’àrea defensada per Reina. El porter del Nàstic, de fet, s’ha arriscat en algunes passades que per poc no han interceptat els futbolistes quadribarrats, avui vestits amb la segona equipació, de franges negres i grises.

No obstant, les ocasiones més clares del primer temps les ha tingut el Nàstic, que poc a poc s’ha fet amb el domini de l’encontre. La primera, de Rayco al minut 6 de partit, ha servit per pujar els ànims d’un conjunt local la confiança del qual ha anat creixent amb el pas dels minuts. Especialment insistents han estat les incorporacions de Gerard Valentín per la banda dreta, que han posat en dificultats a Jefferson. El defensa brasiler no ha viscut un debut fàcil davant dos homes de gran qualitat en atac com són el mòbil Lago Júnior i el potent Valentín. La majoria d’aproximacions grana han arribat per aquest perfil de l’atac, on també queia el mitjapunta Rayco, participatiu en atac. Però la defensa (sobretot els centrals Juanma Viale i Azparren i el migcentre Ibon) ha respost davant cada centrada i cada xut.

Tot i així, el primer (i únic) gol l’ha materialitzat el Sant Andreu en una ràpida acció executada a la perfecció. Calderón ha conduït l’esfèrica a prop de l’àrea rival, ha passat la pilota a Xavi Jiménez, que es trobava en una millor situació, i el veterà futbolista andreuenc ha aguantat la possessió esperant la incorporació del lateral Llamas, que pujava per la banda dreta. L’exdefensa de l’Osca ha centrat al primer toc, després d’aixecar el cap, i ha trobat a Xavi Puerto completament sol dins l’àrea rival. El mitjapunta quadribarrat no ha perdonat i ha convertit el primer gol de la temporada a falta de tres minuts pel descans.

A la segona part, el Nàstic ha sortit amb la convicció que la remuntada era possible. Ha atacat amb molts més futbolistes, de forma més vertical i amb major insistència. La circulació de la pilota ha estat més fluïda i poc a poc ha anat tancant al Sant Andreu al seu camp i ha generat diverses accions clares de perill. La dada més significativa del pas endavant donat pel Nàstic a la segona meitat és la quantitat de córners picats després del descans: set, molts més que els dos del primer temps.

La milloria del Nàstic també s’ha reflectit amb un major protagonisme de Morales, encertat un cop més sota la porteria andreuenca. El veterà futbolista visitant ha evitat l’empat en un xut de Marcos al minut 13 de la represa. Morales primer havia desviat la centrada de Mossa, que s’havia incorporat pel costat esquerre de l’atac local, i després ha reaccionat de forma veloç per evitar que Marcos empenyés la pilota al fons de la xarxa amb Morales fora de posició. L’entrada de Jean-Luc també ha dinamitzat el futbol ofensiu del Nàstic, que ha buscat constantment la centrada al potent davanter exandreuenc des de totes dues bandes. També ha guanyat protagonisme la banda esquerra, per on s’ha incorporat Giner durant tota la segona meitat. No obstant, la jugada més perillosa ha arribat en un córner, al minut 70, que Rayco ha rematat de cap al pal. Azparren ha reaccionat de forma prou ràpida per evitar que el rebuig acabés dins la porteria.

Als últims minuts, però, el nerviosisme s’ha apoderat de l’equip local, tan ansiós per aconseguir el gol de l’empat que s’ha ressentit en la precisió del seu joc. Les passades no sempre anaven al futbolista millor situat i els controls començaven a ser massa llargs. D’això se n’ha aprofitat el Sant Andreu per tallar el ritme de l’equip local, sumar minuts de possessions una mica més llargues amb la incorporació de Víctor i també amb la possibilitat de marcar el segon gol al contraatac. Guzman ha desaprofitat l’oportunitat més clara dels homes de Piti Belmonte a la segona part, quan en un contraatac s’ha trobat sol davant de Reina després d’una meravellosa passada picada de Xavi Puerto. Però el porter grana s’ha estirat bé i ha mantingut al seu equip amb vida fins el darrer minut.

El partit, però, ha acabat amb esbroncada després que l’àrbitre xiulés al final, amb una picabaralla al voltant del davanter Nuha, molt treballador durant el partit i que ha acabat al terra en reiterades ocasions. L’autor del gol que va deixar al Nàstic sense ascens a Llagostera ha estat el nucli dels incidents que suposadament han continuat al túnel de vestidors, tot i que l’àrbitre no els ha recollit a l’acta oficial del partit.

Fitxa tècnica:

Camp : Nou Estadi de Tarragona. 3.127 espectadors.

 

Gimnàstic de Tarragona: Reina, Gerard Valentín, Mossa (Luismi, 62’), Xavi Molina, Manolo Martínez; Cristóbal (Azkorra, 76’), Rocha, Lago Júnior (Jean-Luc, 52’), Rayco, Giner i Marcos.

UE Sant Andreu: Morales, Llamas, Jefferson, Azparren, Juanma Viale, Ibon, Ton Alcover (Matas 61′), Calderón (Guzmán, 59’), Xavi Jiménez (Víctor, 74’), Xavi Puerto (Leal, 89’) i Nuha.

Àrbitre: Bauges Dibes, (aragonès). T.G: Gerard (29’) i Manolo Martínez (75’), Rayco (89’), Ton Alcover (55’), i Ibon (44’).

Gols: 0-1 Xavi Puerto (42’)