Alerta vermella al Club Patí Congres

03.01.2014 13:00

Barcelona (Pau Mitjans).- Un dels clubs històrics de Barcelona d’hoquei patins està vivint uns moments complicats en el terreny extraesportiu. Després de la resposta del districte de Sant Andreu i l’Ajuntament de Barcelona de no donar una solució ferma al problema de les instal·lacions, existeix la possibilitat de que el Club Patí Congrés pugui desaparèixer el 30 de juny de 2017.

Davant aquesta situació, un grup de persones vinculades a la entitat van decidir engegar la Plataforma Salvem el Club Patí Congrés (link: https://www.facebook.com/SalvemCPCongres?fref=ts) per donar a conèixer el problema en qüestió i informar del transcurs de la campanya fins que es resolgui la problemàtica. En una entrevista al programa Paraules d’Esport de Ràdio Trinitat Vella, la presidenta del club, Cristina Clota, va explicar també que la Plataforma es va crear per reivindicar els drets de l’entitat, però que “en cap cas va en contra ni de les escoles propietàries dels patis, ni dels veïns, ni del districte de Sant Andreu, ni de l’Ajuntament ja que tothom hi està posant de la seva part”. No obstant, va reclamar una solució immediata davant el perill de la desaparició del club.

Evolució del problema

La preocupació per les instal·lacions ve de lluny. Des dels inicis de l’entitat, als anys seixanta, el Club Patí Congrés jugava a les pistes de les Vivendes del Congrés. L’any 1987 el club va adquirir-ne la propietat però només quatre anys més tard, l’Ajuntament de Barcelona va expropiar els terrenys.

Com a compensació, l’Ajuntament va signar un contracte on es comprometia a cedir la gestió d’un pavelló al Club Patí Congrés per dur a terme les activitats esportives d’hoquei patins i de patinatge. També va cedir uns terrenys provisionals – els del pati de l’Escola Pegaso i l’Institut Príncep de Viana – fins a l’entrega de les instal·lacions acordades.

A dia d’avui i 22 anys després, l’entitat encara segueix en les pistes provisionals. El problema recau en què el contracte d’ús de les instal·lacions provisionals venç el 2017 i en el cas de no renovar-se o trobar una nova ubicació per al club, podria acabar desapareixent. Tot i així, encara existeix una esperança gràcies al contracte de contraprestacions signat amb l’Ajuntament basat en l’entrega d’uns terrenys equivalents als que es van cedir l’any 1991 en el cas de no construir-se el pavelló.

La plataforma

La plataforma Salvem el Club Patí Congrés neix arrel de tots els contratemps que han afectat a les instal·lacions on més de 200 esportistes practiquen les seves activitats esportives. El 20 de desembre de 2013 va presentar-se oficialment a les pistes actuals de la Pegaso i, des d’aleshores, a través de les xarxes socials s’està fent ressò de la situació.

La pàgina de Facebook (www.facebook.com/salvemCPCongres) i el compte de Twitter (@salvemCPCongrés), així com el web (https://salvemcpcongres.cat/) són les principals vies de comunicació de la Plataforma que serveixen per donar a conèixer i fer ressò de les circumstàncies que està vivint el club barceloní. A més, en el lloc web s’ha iniciat una campanya de recollida de firmes per evitar la fi del club.

Així doncs, el Club Patí Congrés encara el 2014 amb molts reptes per endavant. Reptes esportius i, a la vegada, extraesportius. La situació és delicada però des de Ràdio Trinitat Vella esperem que s’acabi solucionant de la millor manera possible per continuar informant sobre els esports del barri de Sant Andreu.