Blasi: "La cobertura serà una realitat després de 22 anys”

24.01.2014 00:16

Barcelona (T.Martínez).- Raimond Blasi, regidor del districte de Sant Andreu, va atendre Ràdio Trinitat Vella a l'últim Paraules d'Esport. L'entrevista, conduida per Pau Mitjans, va centrar-se en la situació del Club Patí Congrés, que necessita regular la seva situació abans de 2017 (acaba el contracte de lloger de les pistes actuals) si no vol quedar-se sense instal·lacions on practicar el seu esport i desaparèixer.

L'entrevista es pot escoltar a partir del minut 46 de l'àudio penjat a la part inferior del text, que és l'últim Paraules complet.

Actualment, després d’un mes de negociacions i de la plataforma del Club Patí Congrés, en quina situació es troba les negociacions entre l’ajuntament i el CP Congrés? Ja hi ha hagut alguna resposta definitiva o encara tot és provisional?

Si em permets, una prèvia. La veritat és que cosa és que la plataforma porti un mes i mig, amb la qual tot el recolzament, i crec que és important que hi hagi una unió d’esforços per tal de poder posar a la palestra aquesta problemàtica, el cert és que, com a districte, al menys com a govern actual, portem bastant de temps treballant el tema d’intentar pal·liar la situació en la qual els ha tocat viure. Una situació que com bé descrivies, porta molts anys, pràcticament 20 anys, amb el qual no hi ha hagut una resposta en aquest sentit.

Ja hi ha hagut reunions i, si em permets, ho diferenciaria  en 2 àmbits. D’una banda, un primer treball que vam estar realitzant per a poder garantir la cobertura d’una de les pistes de l’espai que a dia d’avui estan utilitzant, que és a les pistes de l’escola La Pegaso i de l’Institut Princep de Viana, i per l’altra una cosa més recent: tot el que seria la negociació per a poder caminar i treballar per tal que un poliesportiu, amb els requisits i les necessitats que en el seu moment es van preveure, pugui ser una realitat.

D’una banda, la pista coberta s’hauria d’haver realitzat aquest hivern, però com que anava lligat i vinculat a les relacions entre el Club Patí, els centres escolars, el districte i no estava tancat, vaig dir que no podíem fer una inversió de més de 200.000 euros si no hi havia una garantia de permanència per part del Club Patí. La segona part, ja hi ha hagut unes reunions, precisament la setmana passada també s’han intensificat aquestes trobades i s’ha explicat exactament en què consistiria, ja se’ls ha comunicat que disposarem d’un pressupost de més de mig milió d’euros per a poder començar a redactar el projecte executiu d’un poliesportiu, d’un pavelló, amb la qual es podrien tenir l’ús i la gestió. En aquest cas, el que els hem plantejat, atenent també les necessitats del conjunt d’entitats i del districte, la possibilitat que aquesta gestió pugui ser compartida amb un actual gestor d’un equipament com és el pavelló Francisco Calvo.

Se sap ja on s’ubicarien aquestes noves instal·lacions, aquest nou pavelló? O encara està per determinar?

La veritat és que hem estat treballant amb la gent d’urbanisme. Per part de la gerència municipal es va designar una persona precisament perquè pogués donar aquesta col·laboració, cosa que reforça la voluntat i el treball conjunt, del districte, a banda d’entitats. Estem parlant del districte, de l’institut Barcelona Esports amb la regidoria d’esports al capdavant, de l’àrea d’urbanisme i de la gerència municipal. En principi, l’espai que vindria determinat seria a l’entorn del camp del ferro, les zones properes al desenvolupament al Tren d’Alta Velocitat.

Comentaves que la pista, la cobertura de la pista provisional de la Pegaso, ja és definitiva. Ja està firmat pel proper estiu?

Efectivament, ja s’ha firmat. Si no vaig errat, em sembla que vam treure una nota de premsa explicativa. O al menys ho vam informar. En aquest sentit, si no falla i no hi ha cap contratemps, encara que és veritat que amb una demora. Tampoc hi ha cap problema en reconèixer-ho, però sí que amb una realitat: una demora de mesos al costat d’anys passa a ser algo irrisori, si no hi ha cap contratemps es faria aquesta cobertura en les dates d’estiu, amb les vacances escolars, precisament per intentar evitar els perjudicis que una obra d’aquestes pot generar. La previsió, com deia abans, era que s’hagués realitzat durant les dates de Nadal, però malauradament, com que no hi havia aquesta fermesa en l’acord en poder disposar d’aquest espai amb les garanties que estigués acabat un pavelló poliesportiu que pogués donar cabuda a les necessitats del CP Congrés, doncs per això ho vam realitzar d’aquesta manera.

El projecte executiu es durà a terme el 2014, però sí que hem pogut saber que les obres es començaran el 2015, amb el nou mandat. Podria ser que amb aquest nou mandat no es duguessin a terme? O es pot donar la seguretat que el 2015, amb el nou mandat, es durà a terme sí o sí?

Ara diré alguna cosa que probablement no sigui del tot correcte. El compromís del govern actual és redactar aquest projecte executiu, igual que en redactem d’altres com el projecte executiu del mercat del Bon Pastor o en començarem a redactar el projecte bàsic del mercat de Sant Andreu amb la voluntat, la intenció i el compromís que sigui realitat pel següent mandat. Entenc que són compromisos. Per exemple, el tema de la cobertura i del pavelló eren compromisos heretats que no s’havien executat amb el pas del temps i que nosaltres ens els vam fer nostres vistes les necessitats i aquesta insistència amb una absoluta correcció que ha realitat del CP Congrés. Ho hem fet nostre per la responsabilitat que significa exercir l’estat de govern  i perquè és una realitat i una necessitat actual.

A partir d’aquí, lògicament, nosaltres ho deixarem endreçat perquè a qui li correspongui, sigui qui sigui, qui tingui aquesta responsabilitat del govern i la gestió d’un districte o d’una ciutat, lògicament ho executi. Amb aquesta mateixa voluntat buscarem que hi hagi consens i jo crec que en aquest sentit, i tal i com hem vist que es desenvolupava en altres òrgans de participació com podrien ser els plenaris del districte, consells de barri o comissions, hem vist que per part de la resta de les forces polítiques hi havia aquesta mateixa voluntat política de poder fer que aquest projecte sigui una realitat.

Però han passat 22 anys i les respostes sempre han estat que sí que es farà i al final no ha estat. En l’hipotètic cas, que esperem que no sigui perquè per part de l’Ajuntament i per part del Congrés s’han realitzat bones tasques, hi hauria la possibilitat que pogués acabar desapareixent el club?

Primer pas, nosaltres no vam fer una inversió de 200.000euros si no teníem la garantia que el CP Congrés podia realitzar l’activitat en l’actual espai. Atenent de totes maneres que és una millora en la qualitat de la pista de les instal·lacions del centre escolar i que això també evitava una sèrie de problemàtiques que entenem que han estat patint a les immediateses del veïnat d’aquest centre escolar en el qual es realitza l’activitat.

Dos, la data que estàs marcant, 22 anys en els quals, lògicament, i ho dic així de clar... en 22 anys en els quals no s’ha vist cap pas endavant més que anar prorrogant convenis i relacions entre CP Congrés, districte i escoles per tal d’utilitzar unes pistes. Dos, el CP Congrés ja ha vist, i ho ha vist perquè han tingut el projecte a les mans i tenien partida pressupostària, que la cobertura passarà a ser una realitat després de 22 anys, després de 22 anys la cobertura passarà a ser una realitat. Crec que això demostra unes intencions i un pas endavant que fins el moment el Club Patí no havia viscut.

Dos, fer una inversió de 550.000 euros aproximadament, que és la partida pressupostària que s’ha reservat per realitzar el projecte executiu. Jo crec que passa a ser un nou pas endavant que ni en el millor dels imaginaris del CP Congrés havien previst que ho podrien veure en tan poc temps.

A partir d’aquí, lògicament, haurem de buscar, d’altra banda, complicitats en la mateixa línia perquè si hi ha alguna incidència per part del que seria l’Ajuntament puguem posar a disposició del CP Congrés aquells mecanismes per tal de garantir que un club amb la seva història i la seva trajectòria, que un esport minoritari però important pel districte i pel barri, pel barri de la Sagrera en aquest cas, on tenim dos clubs (Club Patí Independent de la Sagrera i Club Patí Congrés), per tant també aquesta aposta per l’esport minoritari. Però en  qualsevol cas, una part importantíssima d’aquests clubs és l’esport base, l’esport pels nanos, i per tant en aquest sentit no s’entendria que per part de l’administració, del districte i de l’Ajuntament, no poguessin comptar amb la nostra col·laboració per tant de garantir la seva existència. Sempre i quan hi hagi una demanda.